Date generale

Câteva date generale despre Parohia Vărzaru (hramul, anul construcţiei, adresa, preot paroh...)   Istoric...

Icoane

O serie de icoane praznicale vechi , dar şi noi realizate de pictorul Tiberiu Duţă din Ştefăneşti Argeş. Vezi mai departe

Articole şi Studii teologice

Rerorem ipsum dolor ssectetueripiscing elitauristumtum mad laoreet aliquam leo   Citeşte...

Predici

O adevărată colecţie de predici la Duminicile de peste an şi la sărbătorile mari împărăteşti şi ale sfinţilor.   Citeşte...

Unitatea de Asistență Medico-Socială Dedulești

Pe raza Parohiei Vărzaru, pe lângă Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Milcoiu se află și această Unitate de Asistență Medico - Socială Dedulești

Unitatea de Asistenta Medico- Sociala Dedulesti se afla situata la circa 40 km de orasul Pitesti, intr-o zona frumoasa de deal, inconjurata de livezi de pruni si ciresi.
Aceste cladiri au fost construite in timpul primului razboi mondial functionand ca depozit de armament. Mai tarziu, dupa terminarea razboiului a devenit spital al satului Dedulesti, iar din anii ’70 a apartinut Spitalului Judetean Arges. Incepand cu data de 01.09.2003, trece in subordinea Consiliului Judetean Arges, si functioneaza ca Unitate de Asistenta Medico- Sociala din data de 01.04.2004 pana in momentul de fata.
Unitatea de Asistenta Medico- Sociala Dedulesti este o institutie publica specializata, cu personalitate juridica, care acorda servicii medicale si de ingrijire precum si servicii sociale persoanelor cu nevoi medico- sociale din judetul Arges.
Serviciile sociale sunt integrate cu alte tipuri de servicii de sanatate si de educatie, tinand cont de varsta, diagnostic medical si social al beneficiarilor.
UAMS Dedulesti este o unitate rezidentiala, care administreaza si gestioneaza serviciile si activitatile asumate, in baza unei planificari riguroase si cu respectarea legislatiei in vigoare.
Internarea se face la recomandarea unitatilor sanitare cu paturi, fiind temporara sau permanenta, in functie de evaluare si nevoile medico- sociale ale beneficiarului. Evaluarea sociala se face de catre serviciul public de asistenta sociala din cadrul unitatilor administrative- teritoriale in care isi au domiciliul persoanele respective.
Planul strategic de dezvoltare a UAMS Dedulesti are in vedere stabilirea liniilor directoare si a unui cadru coerent in scopul de a crea un sistem unitar si comprehensiv de servicii medicale si sociale capabile sa contribuie la cresterea calitatii vietii persoanei, sa asigure incluziunea sociala a categoriilor vulnerabile sau asigurarea unui standard decent de viata si accesul la serviciile medicosociale fundamentale precum si prevenirea si combaterea institutionalizarii prelungite.
In UAMS Dedulesti se interneaza persoane adulte cu nevoi medico- sociale din judetul Arges care, dupa caz, necesita supraveghere, asistare, ingrijire in tratament. Unitatea are o capacitate de 25 de paturi.
Grupurile tinta sunt personae care se combina de cele mai multe ori cu probleme legate de varsta, saracie, locatie. Afectiunile cronice pot fi din motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala si nu pot sa-si asigure nevoile sociale.
Nevoile medicale urgente se realizeaza in unitatile sanitare cu paturi, iar lipsa mediului social sanatos, dupa externare, poate cauza mentinerea si chiar amplificarea problemelor de sanatate, conducand la transferul acestor personae in unitati de asistenta medico- sociala.
Nevoile sociale sunt cele legate in principal de locuinta, reteaua de familie (daca traieste singur, sau daca se intelege bine cu persoanele cu care locuieste, daca exista risc de neglijare), reteaua de prieteni si vecini (relatii de intrajutorare, fercventeaza un grup social, suport din partea comunitatii), situatie economica si autonomia persoanei.
Medicul unitatii stabileste nevoile medicale urgente pe baza biletelor de iesire din spital si a grilei de evaluare medico-sociala iar asistentul social si personalul de specialitate se ocupa de nevoile sociale si de recuperare.
Nevoile sociale sunt in principal cele legate de una sau mai multe din situatiile:
- lipsa locuintei sau precaritatea conditiilor de locuit care favorizeaza imbolnavirii;
- reteaua de familie (persoana traieste singura, izolata sau cu familia cu care nu se intelege) existand risc de neglijare;
- reteaua de prieteni si vecini( nu exista relatii de intrajutorare, nu este ajutata la cumparaturi, activ de menaj, deplasari in exterior, nu frecventeaza un grup social)
- venituri care nu ii asigura un trai decent;
- autonomie redusa privind igiena, alimentarea si hidratarea, mobilizarea si deplasarea in interiorul locuintei, deplasare in exteriorul locuintei, dificultati in efectuatea menajului, gestionarea si administrarea bunurilor proprii, respectarea indicatiilor privind tratamentul medical;
- lipsa telefonului sau a mijloacelor de alarmare in caz de urgenta .

Obiective specifice:
1. Promovarea dezvoltarii unui sistem echitabil, organizat si integrat de servicii medico-sociale la nivelul unitatii;
2. Prevenirea abandonului in institutie a persoanelor internate si reintegrarea acestora in propria familie sau internarea in camine pentru persoane varsnice, centre de ingrijire , asistenta si altele asemenea;
3. Responsabilizarea comunitatii si implicarea serviciilor publice din cadrul localitatilor sau oraselor din judetul Arges cu privire la masuri de dezvoltare a serviciilor sociale in parteneriat;
4. Indeplinirea standardelor minime specifice de calitate.

Servicii destinate grupului de beneficiari
Servicii medicale de baza: ajutor pentru igiena corporala, imbracare si dezbracare, igiena eliminarilor, hranire si hidratare, transfer si mobilizare, deplasare interior, comunicare;
Serviciile de baza sunt asigurate de catre personalul medico-sanitar si auxiliar al unitatii : infirmier, brancardier, asistent social, asistent medical, formandu-se grupe de 8-12 beneficiari.
Acordarea serviciilor de baza se face in functie de necesitatile din grila de evaluare medico-sociala si pe baza Planului Individual de interventie

Servicii Medicale si de ingrijire
1. Evaluarea la intrarea in unitate;
2. Acordarea primului ajutor;
3. Monitorizarea parametrilor fizilogici:temperatura, respiratie, puls,tensiune arteriala;
4. Toaleta persoanei internate: partiala, totala la pat, totala la baie, cu ajutorul dispozitivelor de sustinere ;
5. Administrarea medicamentelor per os, intravenos, intramuscular, subcutant, intradermic, prin perfuzie endovenoasa;
6. Masurarea glicemiei cu glucometrul;
7. Recoltarea de produse biologice;
8. Clisma cu scop evaluator;
9. Clisma cu scop terapeutic;
10. Alimentare artificiala pe sonda gastrica sau nazogastrica ;
11. Masajul limfedemului;
12. Mobilizare, masaj, bandaj compresiv, aplicatii medicamentoase locale pentru evitarea complicatiilor vasculare la membrele inferioare;
13. Ingrijirea plagilor simple si suprainfectate;
14. Ingrijirea ochilor, mucoasei nazale si a mucoasei bucale;
15. Aplicarea de pampers, plosca ,basinet;
16. Aplicarea de prisnite, cataplasme;
17. Calmarea si tratarea durerii;
18. Kinetoterapie individuala;
19. Examinare si evaluare psihologica;

Descriere și galerie foto

Serviciile sociale de baza au scopul de a mentine beneficiarului capacitatea de functionare a organismului necesare unei vieti normale.
Obiective:
1.Asigurarea unui standard decent de viata;
2.Pastrarea autonomiei de comportament si dezvoltarea fizica;
3.Dezvoltarea motorie si a limbajului social;
4.Cresterea participarii la activitati domestice: curatarea camerei, bucataria, activitati
casnice generale;
5.Dezvoltarea elementelor de comportament autonom.
6.Reducerea anxietatii, cresterea rezistentei la frustrare;
7..Actionarea si valorificarea resurselor personale, a potentialitatilor latente;
8.Optimizarea comportamentului si imobilizarea efortului personal in vederea atingerii scopurilor propuse;
9.Intarirea increderii in fortele proprii;
10. Cresterea nivelului de constientizare a persoanei si a capacitatii de autocontrol.
11. Reinsertia ocopationala pe termen lung;
12. Suport pentru participarea la viata economica a comunitatii din care fac parte;
13. Evitarea dependentei de suportul social.

In 2006 UAMS impreuna cu alte unitati de acest gen au organizat o excursie pentru persoanele asistate, pe ruta Arges - Valcea.

CONTACT:
U.A.M.S DEDULESTI
comuna Moraresti, sat Dedulesti, judetul ARGES
Tel/ fax: 0248/ 240 018
Director: Dragoș PANȚERU

 

Calendar ortodox

  • ......................................................................

Sponsori site

  • dOCTOR gEORGESCU
  • Hericon Distribution

Site-uri partenere

  • Parohia Sf. Trfeime Pitesti
  • Parohia Sf. Dimitire